Sepetim 0
Sepetinizde ürün bulunmuyor
İsmail Yakıt

1950’de Denizli’nin Tavas İlçesi Kızılcabölük Bucağı’nda dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu memleketinde, liseyi Denizli’de bitirdi. Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (1970–1974) tamamladı. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından burslu olarak Fransa’ya gönderildi. “Paris-IV Sorbonne Üniversitesi’nde” Doktora yaptı (1974–1979). Doktora tez çalışmaları esnasında, Sorbonne Üniversitesi’nde Mukayeseli Felsefeler Dalı’nda İhtisas Diploması aldı (1976). Kahire (Mısır) Üniversitelerinde araştırmalarda bulundu (1976–1977). Paris Tıp Fakültesi’nin Juvisy Dokümantasyon Merkezinde araştırmalar yaparak “Anthropologie biologique” sertifikası aldı (1978). 

1979’da İslam Felsefesi ve Mukayeseli Felsefeler dalında Paris-IV Sorbonne Üniversitesi’nde hazırladığı evrim teorileri üzerindeki Doktora tezini “Pekiyi” dereceyle savunarak yurda döndü. Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler (İlahiyat) Fakültesi’ne Dr. Asistan olarak girdi (1980). KKTC’nde Yedek Subay olarak askerlik yaptı (1980–1981). Yardımcı Doçent oldu (1982). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk-İslam Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalı’na naklen tayin oldu(1984). Doçent oldu(1986). İslam Felsefesi Profesörlüğü’ne yükseltildi ve akabinde S.D.Ü. İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığı’na tayin edildi(1993). Üç dönem arka arkaya dekanlık yaptı(1993–2003). Bu arada Sosyal Bilimler Enstitüsü Kurucu Müdürlüğü görevini de yürüttü (1993–1999). Halen Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. 

Fransızca ve Arapça bilen İsmail Yakıt’ın, 40 yılı aşkın akademik hayatı boyunca, yayınlanmış çok sayıda kitabı, makale ve bildirisi vardır. Çalışmalarının bazıları İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça, Almanca, Uygurca, Özbekçe ve Japoncaya çevrilmiştir. 

Yayınlanmış Kitaplarından Bazıları: Ihvan-ı Safa Felsefesinde Bilgi Problemi; Türk-İslam Kültüründe Ebced Hesabı ve Tarih Düşürme; Batı Düşüncesi ve Mevlâna; Atatürk ve Din; Yunus Emre’de Sembolizm, Türk-İslam Düşüncesi Üzerine Araştırmalar; Osmanlı Araştırmaları; Hz. Peygamber’i Anlamak; Kur’a’n’ı Anlamak; İslam’ı Anlamak;

Zaman Değirmeni; Yakut’tan Tarihler; Tıp Felsefesi ve Etiği Üzerine; Mevlâna’da Aşk Felsefesi; Arşiv Belgeleri Işığında Kızılcabölük; Geçmişten Günümüze Uzunpınar; Hatıralarıyla İz Bırakanlar, Türklüğü Tartışılan Meşhurlar.

Bazı Tercümeleri: İbn Sina Felsefesi ve Ortaçağ Avrupasındaki Etkileri (Goichon’dan terc.); Galen’e Reddiye (Farabi’den terc.); Erdemli Tabip Bir Filozof Olmak Zorundadır (Galen’den terc.); İbnü’l-Arabi ve Fahreddin el- Razi’nin Düşüncesinde İlahî Ben ile Beşerî Ben (Arnaldez’den terc.)

İsmail Yakıt’ın bütün yayınlarını görmek için:

www.ismailyakit.com

İsmail Yakıt - Yazarın kitapları

Kitabınız sepetinize eklendi
Kapat