Sepetim 0
Sepetinizde ürün bulunmuyor

1918'in Beyrut, Filistin ve Nablus'unu şiir gibi yazdı

Ötüken Neşriyat’ın yürüttüğü yayıncılık faaliyetinin güzel ürünleri arasından Şubat ayında çıkan Beyrut, Filistin ve Nablus İzlenimleri, Cenap Şahabettin’in gizli kalmış altı gezi yazısını ihtiva ediyor.

1918 yılında Cenap Şahabettin Suriye’ye davet edilir. Bu seyahatin izlenimlerini “Suriye Mektupları” adı altında gazetede tefrika eder fakat (kitapta değinilen) bazı sebeplerden ötürü bu tefrika dizisi kitaplaşmaz. Suriye’den sonra Cenap yolculuğuna devam eder; Beyrut, Filistin, Nablus ve Kudüs’e gider. Buradaki izlenimlerini de kaleme alıp başka bir gazetede yayımlar. Kitabı yayına hazırlayan Tayfun Haykır, maalesef Cenap’ın Kudüs’e dair izlenimlerini bulunamamış. Diğer kentleri şiir gibi anlatışından sonra “Acaba Kudüs’ü nasıl anlatmıştır?” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Haykır, bu keşifle edebiyat dünyasına çok güzel bir eseri kazandırmış.

Yer yer bir üslupçu, yer yer bir bilgin

Aslına bakılırsa bu yazılar bir makalede sunulsa ve tanıtılsa, daha akademik ve derli toplu bir eser ortaya koyabilirmiş. Ancak kitap olarak basılması Cenap’ın bu yazılarının göz önünde tutulmasını sağladığı için yerinde olmuş. Çünkü bazı kısımların şiir edasını, âli estetik zevkin yansımasını gördüğümüzde, bu yazıların tekrar okunası olduğu kanaatine varıyorsunuz.

Cenap yer yer bir üslupçu, yer yer bir bilgin olarak okuyucuya seslenmekte bu yazılarında. Gittiği şehirlerin sadece o günkü halinin dışında geçmişi hakkında verdiği bilgilere baktığınızda Cenap’ın ilgi alanının ne derece geniş olduğunu görmektesiniz. Kitabı hazırlayan Haykır’ın eklediği notların ekseriyeti metnin anlam katmanlarını açmada yardımcı olmuş.

Metin, Cenap’ın diğer eserlerine göre sade bir nitelik taşısa da (özellikle yine bir gezi yazısı türü olan Hac Yolunda adlı eserine kıyasla), hazırlayanın dönemin günümüzde karşılık bulmayan ifadeleri için parantez içi notlandırmaları, okuyucuya kolaylık sağlamakta.

Beyrut, Filistin ve Nablus İzlenimleri bugün karışmış olan bir coğrafyanın fırtınadan önceki sessizliğini bize sunuyor.

Not: Ötüken Neşriyat son birkaç senedir bir yayın hamlesi geliştirdi. Yayınlanan kitapların konu çeşitliliğinin yanısıra kapaklarının tasarımı da oldukça iyi. Kitaplar, üzerlerinde taşıdığı isimler kadar görselleriyle de okuyucunun ilgisini çekiyor. Umarım bu faaliyet devam eder. Bu güzel yayınlara vesile olanları kutluyorum.



Kitabınız sepetinize eklendi
Kapat